Kayıtdışı istihdamla mücadele için SGK’nın başvurduğu yöntemlerden birisi de asgari işçilik uygulamasıdır. Bu yöntemle birlikte işyerlerinde, SGK’ya bildirilmesi gereken prim tutarlarının bildirilip bildirilmediğinin hesaplaması yapılarak, prim farkı çıkması halinde SGK tarafından fark talep edilir. Asgari işçilik uygulamaları bir çok esasa dayanmaktadır.
ERKA Yazılım ve Danışmanlık olarak, gerekli deneyime, uzmanlığa sahip çalışanlarımız ile asgari işçilik hesaplaması gerektiren işyerlerinizi, firmanız adına takip eder ve yasal yükümlülükleriniz doğrultusunda çözümler sunma adına, danışmanlık ve eğitim hizmetini sizlere sunuyoruz…
Asgari işçilik uygulaması kısaca; işveren tarafından kuruma bildirilen prime esas kazançlar toplamıdır. Bu;
Eğer kuruma bildirilen sigorta primini esas alan kazanç tutarı, yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan işçilik tutarından yüksek ise işverenin yeterli işçilik (işverenin yanından çalıştırdığı bütün sigortalıları bildirmiş olduğu) bildirdiği kabul edilir. Asgari işçilik bir manada varsayıma dayanır.
Asgari İşçilik Uygulaması Nedir?
Asgari işçilik uygulaması öncelikle dosya memurları tarafından işveren dosyasında bir ön inceleme yapılmasıdır. Daha sonra bu ön inceleme neticesinde değerlendirilen işveren işlemleri dosyasının sigorta müfettişlerince incelemesine gerek olup olmadığının belirlenmesini sağlayan bir işlemdir.
Buna göre, hem inşaat işleri hem de ihale konusu işler için iş bitimi sonrası dosya memuru tarafından dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, kurumca belirlenen bir seviyenin üzerinde işçilik bildiriminde bulunulduğunu tespit edilmiş ise işverenlere ilişiksizlik belgesini hemen verilir ve işyeri dosyasını tasfiye edilir.
Kurumca belirlenmiş bir seviyenin altında bildirimde bulunan işverenler için ise, barajın altına düşülmesi sebebinin sigortasız işçi çalıştırılması mı yoksa kurumdan prim kaçırılması mı olup olmadığının incelenmesi için dosya, sigorta müfettişlerine incelenmeleri için sevk edilir.
SGK yönetim kurulu kararı neticesinde, firmanın kurumun belirlediği asgari işçilik oranı seviyesinin altında bildirimde bulunulduğu tespit edilmesi durumunda fark işçilik tutarı denetim yapılmaksızın kuruma ödenmek suretiyle ilişiksizlik belgesi verilme imkânı sunulabilir.
Asgari İşçilik Nasıl Hesaplanır?
Ülkemizde asgari işçilik incelemeleri SGK Müdürlükleri tarafından 2 şekilde yapılır.
Bina Maliyeti = Yüzölçümü x Birim Maliyet Bedeli
Asgari İşçilik Tespit Şekilleri Nelerdir?
Asgari işçilik tespiti 3 şekilde yapılır.
Yukarıda belirtilen asgari işçilik tespit şekillerinden Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinin incelemesi ve Meslek Mensuplarının (SMMM ve YMM) raporlarıyla tespit her zaman yapılamamaktadır. Bu nedenle asgari işçilik tespitine mutlaka müfettiş incelemesi yapılması gerekmektedir.
Uygulanacak Asgari İşçilik Oranının Belirlenmesi
İhaleli iş birden fazla hususu kapsar ise ve her bir işin asgari işçilik oranının bilinmesi gerekir. Bu durumda, işverenin yazılı talebi de dikkate alınarak yapılan işlerin en büyüğüne göre asgari işçilik oranı hesaplaması yapılır.
Yapılan işin asgari işçilik oranı; herhangi bir tebliğde belirlenmemiş veya bulunamıyor ise işverenin yazılı başvurusu neticesinde asgari işçilik tespit komisyonu tarafından belirlenir.